Vanliga frågor och svar om volontärarbete utomlands

Här kan du hitta svaren på de frågor som du skulle kunna tänkas ha när du vill ut och arbeta som volontär utomlands. Att vara volontär skiljer sig ifrån det vanliga turistandet och därför har man ett set andra frågor som du förhoppningsvis hittar här. Om du inte hittar den informationen du söker här, så tveka inte att kontakta oss!! Vi är här för att besvara dina frågor om volontärarbete med Global Contact. Information om de specifika länderna, arbetes typerna och projekt hittar du på dess respektive sidor.

Avresedatum

Där finns avresor hela året runt, så du kan alltid hitta ett datum som passar dig. Under varje land så finns det en översikt med de specifika datumen som gäller, var uppmärksam på att de hela tiden uppdateras. Om du är över 26 år, så är det mycket enklare att skräddarsy en resa med datum som passar just dig.

Volontärbevis

Vi delar gärna ut ett officiellt bevis med informationer om vistelsen längd och innehåll. Detta kan du använda i din ansökan till Universitetet som de kräver detta. Kontakta oss på telefon eller mail, så skannar vi det och skickar det till dig på mailen..

Flera vistelser på samma resa

Det är möjligt att deltag i flera vistelser i olika länder på samma resa. Du kan därför utan problem börja med att vara volontär i ett land, och därefter arbeta på ett helt nytt volontärprojekt i ett annat land. Land nummer två kommer vara ca. 10 000 kr billigare än vad det står på hemsidan, bl.a. eftersom du inte behöver förberedande gruppresan och intro två gånger. Kontakta oss gärna för mer detaljer kring detta.

Förlängning av vistelsen

I de flesta omständigheterna kan du utan problem förlänga din vistelse – det är en bra ide att köpa en flygbiljett med flexibelt hemresedatum. Kontakt oss för mer information om detta.

Försäkring

Du får en Europeiska försäkring, när du beställer en försäkring igenom oss. Ändrar du ditt hemresedatum innan avresan från Danmark, så förlängs försäkringen automatiskt, och du kommer bli debiterad på ett extra belopp med restbetalningen. Förlänger du hemresan efter du har åkt iväg på din volontärresa ska du kontakta Kilroy för att få din försäkring förlängd.

Introdagarna

Ju mer förberedd du är, desto mer får du utav din volontärresa med oss. Du börjar därför din resa i Köpenhamn, vart du kommer möta andra volontärer som du kommer resa till den förberedande fgruppresan med. Detta kommer föregå på Mellemfolkeligt Samvirke, Fælledvej 12, 2200 Köpenhamn N, och inkluderar kost och logi. Längden av introdagarna hittar du under de individuella vistelserna, men det är typiskt två dagar innan ni åker iväg från Köpenhamn som detta kommer hållas.

Vem kan delta?

Det kräver ingen speciell utbildning eller erfarenhet att arbeta som frivillig utomlands med Global Contact. Däremot är det en förutsättning att du är:

 • engagerad och motiverad i att vara volontär under hela din vistelse
 • flexibel, öppen och ha en stor portion nyfikenhet
 • vara villig till att förstå och respektera en annan kultur 
 • vara kapabel till att leva under annorlunda och mer simpla förhållanden, och det innefattar också maten och bostaden
 • vara bra på att ta initiativ och styra upp din arbetsdag under projektets ramar
 • Inställd på att hantera utmaningar och oväntade situationer under din vistelse

Utöver detta så gäller följande:

 • du har fyllt 18 innan du reser iväg
 • du talar och förstår engelska på ett hyfsat nivå
 • du deltar i introdagarna innan avresan i Köpenhamn
 • du deltar i ’välkomma hem dagarna’ i Köpenhamn efter resan

Förvänta dig att det mesta inte blir som du tror - det blir mycket bättre!

Hemkomst helgen

När du har kommit hem igen, kommer du motta en invitation till vår hemkomst helg. Hemkomst helgerna är ett bra sätt att avsluta din vistelse. Helgen kommer föregå på Mellemfolkeligt Samvirke i Köpenhamn. Här vill du bland annat:

 • återse dina reskamerater från gruppresan
 • evaluera din vistelse
 • dela med dig av dina upplevelser med de andra deltagarna
 • delta i workshops, där du får chansen att bearbeta dina upplevelser
 • höra om möjligheterna att bli aktiv innanför Global Contact
 • prata, skratta och dansa, och ha kul på den fest som tidigare volontärer har arrangerat för er
Hemresan

Många väljer att resa vidare efter volontärvistelsen. Om du beställer flygbiljetterna igenom oss, så beställer vi flyg som är anpassat efter dig. Om du redan nu att du vill förlänga din resa, så ska du bara skriva varifrån och når du vill resa hem i anmälningsblanketten online. Om du om bestämmer dig, och vill resa vidare efter du har åkt iväg så är det också en möjlighet, eftersom vi beställer en flexibel flygbiljett till dig. Då ska du kontakta Kilroy, och fråga dem om att fixa ändringarna i flygbiljetterna. Va uppmärksam på. Att det kostar en avgift att ändra biljetterna – oftast brukar det ligga omkring 300 och 1500 kronor. Om du väljer att ändra din biljett, efter du har åkt iväg, är det inte alltid så att du kan ändra avgångsdestinationen på flygbiljetten.

Hur mycket kilo bagage och handbagage får jag ha med mig?  

Bagagereglerna beror på vilket flygsällskap du flyger med. Når du ar fått din flygbiljett, kan du gå in och hitta de reglerna på flygsällskapets hemsida (ibland står det också på flygbiljetterna).
Oftast är det så att du kan ha ett stk. Handbagage mellan 5-10 kilo och et stk incheckat bagage på max 20 kg. Kom ihåg att, om du flyger med mer än ett flygsällskap under din resa, ska du kolla upp de respektives flygsällskapens regler, eftersom de inte alltid har samma bagageregler.  .

Lediga platser

Där är lediga platser på alla vistelser, med mindre annat står. Om du skriver dig på en vistelse som precis har blivit uppbokat, kommer du få besked om detta innanför två arbetsdagar efter din tillmälen.

Fickpengar

Hur mycket fickpengar använder man? Det är väldigt individuelt. Ska du bo på landet, är det få saker, du kan använda pengar på. Åker du på många utflykter om helgerna så ska du räkna med att skulla använda mer pengar.
När vi frågade tidigare volontärer om hur mycket de har använt, så har de svarat allt mellan 5000 kr och 20.000kr. Om du gärna vill ha ett intryck av hur mycket saker kostar, så kan det vara en bra ide att kolla i Lonely Planet eller någon liknande reseguide. Generellt är levnadskostnaderna låga. Se också vår fickpengartikel där tidigare volontärer berättar om hur mycket de har använt.

Pris

Du hittar priset för vistelsen under fliken på varje land, då prisen kan variera på grund av skillnad på levnadskostnader. Global Contact mottar inget ekonomiskt stöd, och därför täcker priset alla utgifter. Med mindre annat står under varje individuell vistelse så täcker prisen: 

Resan

 • Flygresa tur/reur
 • Upphämtning på flygplatsen och transport tur/retur till gruppresans lokaler
 • 4 veckors förberedande gruppresa (inkl. Kost, logi & utflykter) 
 • Transport (flyg eller bus) från gruppresans lokaler vidare till ditt volontärarbete 
 • Upphämtning av den lokala partnern i det land du ska vara volontär i 
 • 8 eller 12 veckors volontärarbete (inkl. Kost & logi)

Praktiska saker

 • Koordinator i Danmark som följer dig igenom hela din vistelse  
 • Gemensamt intro i Köpenhamn i 2-3 dager upptill din avresa (inkl. kost & logi
 • Avbeställningsförsäkring för flygbiljetterna 
 • Reseförsäkring 
 • Tillgång till 24 timmars nödtelefon 

För att skapa sig ett större överblick, så kan du läsa mer om detta under vad går dina pengar till. Du bestämmer, om du själv ska stå för bokning av flyg och försäkring, eller om vi ska göra detta åt dig.  

Resevillkor

Du hittar våra resevilkor här. Där du kan resa mer om vad som krävs av dig som volontär när du bokar med Global Contact.  

Reskamerat

Majoriteten av dem som reser ut för att göra volontärarbete, reser inte med en reskompis i förväg. Med mindre att du uttrycker at du gärna vill resa ensam, så sätter vi ihop dig med en annan volontär, som du kommer bo och jobba ihop med. Om det inte är möjligt att fixa en reskompis till dig, så vill vi ta kontakt med dig för att höra, om du är intresserad i att resa till ett annat land eller projekt, vart vi kan hitta en reskompis till dig.  

Säkerhet

Din säkerhet kommer alltid i topprioriteten, när du reser med oss. Vi är alltid uppdaterade och uppmärksamma på säkerhetssituationen i de länder vi skickar volontärer till, och du kan först åka iväg när vi är helt säkra på din säkerhet inte kan riskeras. Läs mer om detta på vår sida säkerhet. Vid nödtillfällen, kan du dygnet runt kontakta Global Contact på tlf. 0045 29 89 77 31.  

Så här bor du  

På många av platserna vi har projekt kommer du bo hos en lokal värdfamilj, vilket är en stor del av reseupplevelsen. Du bor i närheten av ditt jobb och du får ditt eget rum, oftast delar du med en eller två andra volontärer. På få placeringar kommer du istället bo på ett rum på din arbetsplats, det gäller på ex. några av barnhemmen. Du kan läsa mer om hur du bor under varje land. Du ska inställa dig på att du kommer till at bo mer primitivt än du kanske är van vid.  

Sista anmälningsdatum  

Du borde boka din volontärresa senast 10 veckor innan avresa, men ju tidigare du bokar, ju större chans är det, att vi kan uppfylla dina önskningar, och att flygbiljetterna är billigare. Du kan realistiskt sätt boka en volontärresa precis innan avresa, men då kan vi inte garantera att du vill hinna få alla detaljerna om arbetet och värdfamiljen innan avresa (i så fall kommer du motta detta under den tiden du är på den förberedande gruppresan).

Vaccinationer

Vaccinationer och förbyggande medicin kan vara nödvändigt när du reser ut, eftersom där oftast kan vara hälsomässiga risker i samband med att resa utomlands. Det är ditt egna ansvar att se till att du får de riktiga vaccinationer du behöver. Global Contact rekommenderar att du i god tid pratar med en vaccinationscentral för att få mer information om de specifika vaccinationerna du behöver. Kom ihåg att ta med dig ditt vaccinationskort på din resa.

Visum

Du har själv ansvaret för att söka visum. Informationen om visum är nödvändigt och hur du söker det, hittar du inne på vår visumsida eller på det specifika landets ambassad. Kom ihåg att ditt pass ska vara giltigt minimum sex månader från avresedatumet.  

Vill du veta mera?
 

 

Kontakta oss


Telefon: +45 77 310 022
Email: globalcontact@ms.dk 
Nödtelefon: (+45) 2989 7731

Privatlivspolitik

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.