F - Guatemala - Peter

Peter Emil Nielsen
20 år
Arbetade på en skola på Guatemala

Hur är det att komma hem?

- Väldigt konstigt. Jag gick i min egna värld och kände att det hade varit en dröm, att jag hade varit där. Allt är som normalt i Sverige, och samtidigt så har jag själv utvecklas jätte mycket, men man vänjer sig snabbt till det. I går skulle jag skölja en gurka, och då var det helt plötsligt mycket enklare med rent vatten i kranen!

Startade du själv ett projekt?

- Vi fick klurat ut att de hade et litet Globus till geografi, så målade vi en jättestor världenskarta på skolmuren, och gjorde en insamling. Det var stort intresse i detta, så vi fick faktiskt mer pengar i överskott som vi använde på fotbollar, tallrikar, saxar, papper osv. Vi tog även bilder av barnen och fick dem framkallade.

Vad gjorde störst intryck på dig?

- Min värdbror på 14 år gick varje morgon helt upp av berget och arbetade i 10 – 12 timmar. Han var tvungen att avsluta sina studier efter 6 klass, eftersom han var tvungen till att hjälpa familjen ekonomiskt. Jag är vikar på en dansk skola, och när jag berättar för de danska eleverna, att om de bodde där, så ville de om under ett år sluta i skolan för att sedan arbeta jätte hårt under halva dygnet, är de helt chockerade. De tycker det är hårt att gå ut med soporna.