Praktik utomlands– din guide till en bra utomlandspraktik som sjuksköterska

Fler och fler väljer att göra deras praktik utomlands, och vi har skickat iväg flera hundra danska sjuksköterskestuderande ut i världen - och vill nu gärna göra detta även för svenska praktikanter!  Vill du stå på egna ben och uppleva en annan världsdel där sjukvårdssystemet och människosynen är helt annorlunda från på de svenska sjukhuskorridorerna? Så åk med på en studiegodkänd praktikvistelse utomlands! Du kommer komma hem igen starkare och klokare – både professionellt och som människa. 

Varför praktik utomlands som sjuksköterska?

En utomlandspraktik styrker dina kompentenser och ger ett nytt perspektiv på din utbildning. Du får nya utmaningar och upplever de kulturella skillnaderna på en arbetsplats, som utvecklar dig inom ditt yrke och styrker din personliga utveckling.

  • Du prövar av din yrkeskunskap i en ny kontext
  • Du styrker dina interkulturella kompetenser
  • Du kommer ut och står på egna ben och lär dig att navigera nya situationer
  • Du lär dig nya metoder och får inblick i andra sätt att göra saker på
  • Du lär att arbeta mer självständigt
  • Du får en reseupplevelse och inblick in en helt ny kultur

 

Praktisera som sjuksköterska utomlands

Se Video

Se vår video från en praktikvistelse i
Uganda och få inblick i några av de
upplevelser du får når du åker på din
praktik utomlands. OBS! på danska.


Det kräver mycket att arbeta i ett utvecklingsland, där medlen är få, och där sjukhus och kliniker är ofta underbemannade. Du får en ovärderlig erfarenhet i att tänka lösningsorienterat och innovativt. Kompetenser som kommer gynna dig i din karriär.

Kontrasterna sätter ämnen som etik, människosyn och globalisering i perspektiv. Du lär att förhålla dig kritisk över sjukvårdsystemen utomlands men också härhemma. De språkliga utmaningarna gör dig bättre att kommunicera med patienser, inte minst non-verbalt.

 

Arbetsuppgifter under praktiken

Som praktikant kommer du runt på flera avdelningar som t.ex. reumatologisk-, barn-, gynekologisk-, intensiv och förlossningsavdelningar. Det beror på behovet och eventuellt också dina önskningar. Du vill få uppgifter så som blodtryck- och väktmålning, blodprovstagning, vaccinationer, medicindosering, födselsassistering, generell omsorg och hygienen.  

Sjuksköterskepraktik utomlands ger dig möjligheten att utforska ditt yrke i en annan kontext än den du är van vid härhemma. Inblick på hur det är att arbeta på ett sjukhus på andra sidan världen vill sätta dina arbetsmetoder i perspektiv, och du får också en oförglömlig upplevelse.

Hur får jag praktiken finansierad?

Det kan vara dyrt att åka utomlands med din praktik, men det finns studiemedel att hitta. Det krävs att du är antagen vid en utbildning som berättigar till studiemedel. CSN ger dig möjligheten att få merkostnadslån som då täcker en del av programkostandet, beroende på vilket land du väljer att åka till. Du har såklart under din praktik ditt vanliga studielån och studiebidrag som hjälp. Om det är så att du inte har obligatoriskt praktik inom ditt program men vill gärna göra en poänggivande praktik och få studiestöd samtidigt så rekommenderar vi att du ansöker om en fristående ”praktikkurs” i god tid på antigen 15 eller 30 folkhögskolepoäng, se mer här. Den måste du själv ansöka om, och det gör du på studera.nu senast 15 april för höstterminen, respektive 15 oktober för vårterminen. När du har blivit antagen och fått praktiken godkänd, så kan du boka din praktik igenom oss. Det finns även en del stipendier som ska göra en obetald praktik utomlands, kolla in länken och sök i stipendiedjungeln efter det som passar just dig!

Ditt förlopp

När du tar din praktik utomlands med Global Contact får du en kontaktperson här på kontoret som du kan kontakta under hela ditt förlopp. Vi hittar ett sjukhus eller en klinik och ser till att du blir upphämtad och får en introduktion i praktiklandet. Ditt praktikförlopp med oss ser ut så här:

Introkurs

Du börjar med en gemensam introduktion i Köpenhamn, där du möter din danska koordinator och bliver förberedd på din praktikvistelse. Efter intron är där gemensam avresa från Kastrup flygplats.

Förberedande kurs i Kenya 

När man väljer en praktikvistelse i Afrika, och reser i 8 veckor eller mera, fortsätter man efter introkursen i Köpenhamn till en skräddarsydd kurs i Kenya, som förbereder dig på både kulturen och den kommande praktiken.

Praktikvistelsen

Alle andra studerande flyger vidare till praktiklandet, där du mottar en lokal välkomst med intro till din arbetsplats och där du ska bo.  

Så här anmäler du dig

När du först har beslutat dig för att åka utomlands med din praktik, så är det viktigt att du kollar upp reglerna som gäller för utomlandspraktik där du studerar. Själva anmälningsprocessen kan delas upp i 3 steg:  

1. Hitta det land du vill åka till . Klicka på landet för att se pris och läsa om hur praktiken föregår.

2. Bli godkänd av ditt universitet/folkhögskola. Se till att bli godkänd från ditt utbildningsinstitut för att göra din praktik utomlands. Du kan hitta informationer och eventuella deadlines på ditt instituts hemsida eller från er internationella praktikkoordinator.

3. Beställ praktikvistelsen. Härefter beställer du din praktikvistelse online.

När du har skickat en mail med ditt intresse för praktik utomlands, så får du en mail med länk till anmälningssidan, och när du har anmält dig går vi gång med att behandla din ansökan. Vi beställer flygbiljetter, om du har valt att vi ska stå för flyg och försäkring. Vi står för den praktiska koordineringen och planeringen med praktikplatsen.

Resa tillsammans med andra

Om du gärna vill resa tillsammans med en eller flera av dina medstuderande, ska ni se till att skriva detta i ert intresse mail. Är ni mer än två som gärna vill resa tillsammans gör vi vad vi kan gör att placera er tillsammans men där är ingen garanti.

Har du inte en res partner på förhand kommer vi hitta en annan studerande åt dig, med minde att du gärna vill resa själv. Om vi inte hittar en partner till dig, kommer vi senast två månader innan avresa kontakta dig med möjliga alternativ, härunder att få dina pengar tillbaka.

Om att resa på praktik utomlands med Global Contact

Vi är en del av Action Aid Danmark, som är en dansk utvecklingsorganisation, som arbetar för att bekämpa hunger och fattigdom i några av världens fattigaste länder.

Global Contact är Action Aid Danmark reseprogram, som arrangerar utomlandsvistelser för unga som önskar att komma ut och uppleva en annan kultur, få en mera nyanserad bild av den globala världen. Vi har igenom många år skickat flera hundra danska studerande ut på praktik utomlands i samarbete med danska utbildningsinstitutioner. Detta är vad vi vill göra i Sverige nu med de många svenska sjuksköterskor som ska söka praktik och gärna vill göra detta utomlands i ett land som gynnas av denna hjälp.

I Global Contact ser vi positivt på det stigande antal studerande som väljer att resa till ett utvecklingsland under deras studier. Under utomlandspraktiken utvecklar du dig inte bara professionellt men får också ett helt nytt perspektiv på världen och lär om en helt ny kultur. När du reser med oss förväntar vi oss att du deltar aktivt i kulturmötet, är öppen och nyfiken för en praktik i några helt andra ramar än det du är van vid här hemma.  

Vi är en non-profit organisation och inte en resebyrå. Du kan läsa mer om oss här.  

Kontakta oss


Telefon: +45 77 310 022
Email: globalcontact@ms.dk 
Nödtelefon: (+45) 2989 7731

Privatlivspolitik

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.