Om volontärarbete
Välj land
Ghana Kenya Malawi Mozambique Tanzania Togo Uganda Zambia
Bangladesh Kambodja Filippinerna Nepal Sri Lanka Thailand Vietnam
Bolivia Colombia Ecuador Guatemala Peru
Palestina
Grekland
Om våra gruppresor Det praktiska Vanliga frågor och svar Tidigare deltagare berättar
Lång gruppresa (12 veckor) Kort gruppresa (4 veckor) Sommar gruppresa (2-3 veckor)
Sommar gruppresa (2 veckor)
50+ gruppresa (2-3 veckor)
Se visumregler
Se resan
Se vädret
Åk med på en oförglömlig gruppresa och se Östafrika med egna ögon. Du kommer bakom fasaden, som turisterna ser och får en annan bild av Afrika, än den man ser i medierna. Under vistelsen får du lokala vänner, hör deras historier och lär dig att förmedla dessa. Detta är en annorlunda gruppresa utomlands, som kommer ta utgångspunkt i ett utbildningsformat där du får kunskaper inom dokumentär och kommunikation. Skolan ligger på ett fantastiskt naturområde med rikt djurliv omkring, och på resorna i Kenya och Tanzania vill du uppleva allt från den kolsvarta natthimlen, Nairobis surrande kulturliv till kritvita stränder.
Undervisningen introducerar dig till de lokala ungas liv. Du lär dig om flyktingpolitik, klimatförändringar, kön, sexualitet och ungdomslivet från ett östafrikanskt perspektiv. Undervisningen sker inte i klassrum, utan ute i den riktiga världen, i mötet med människor. Vi tar världen in till undervisningen, och undervisningen ut i världen. Vi spenderar mycket tid utanför folkhögskolan på utflykter, resor och med våra egna projekt. Mötet med inspirerande människor är det som lär dig så mycket nytt.
Vi tar förmedling av intryck på allvar. Undervisningen på består av två linjer: dokumentarism och kommunikation. Du kan välja en av linjerna, och lära dig om hur man gör dokumentärer, fotoutställningar, skriver artiklar och håller inspirerande föredrag. .
Du bor på en skola, där många unga lokala Kenyaner spenderar tid. Genom diskussioner och debattkvällar utmanas allas fördomar och man knyter vänskaper på tvärs av kulturer. Vi besöker familjer i Dar Es Salaam, nomader i bushen och arrangerar en kulturfestival tillsammans med de andra unga.
Introdagar
3 dagar gemensam intro i Köpenhamn precs innan avresa, där du lär de andra deltagarna att känna
Vecka 1-4
Folkhögskola i Kenya med utflykter, spännande undervisning och en unik gemenskap
Vecka 5-6
Resa till huvudstaden Nairobi och Mombasa med förlängd helg
Vecka 7-8
Tillbaka till Folkhögskolan i Kenya
Vecka 9-10
Resa till Arusha i Tanzania - och en ledig vecka där du själv bestämmer
Vecka 11-12
Avslutande veckorna på folkhögskolan, där vi gör en tvådagars kulturfestival tillsammans med de lokala ungdomarna
Din vistelse börjar med tre dagars intro innan avresa till Kenya, där du för första gången kommer möta de andra deltagarna. Här blir ni bekanta med varandra och förbereds på de kommande 12 veckors gruppresa i Kenya och Tanzania. Du kommer även få chansen att möta en av undervisarna som kommer vara med på gruppresan, över Skype där de berättar mer om programmet.
Efter introdagarna flyger vi till Kenya och bliver därefter körda till skolan, som ligger vid foten av berget Mount Kenya. Skolan utgör den bäst tänkliga inlärningsmiljön, då de närmsta grannarna är kenyanska stammar, diskussionsälskande unga och häftiga kvinnogrupper. Skolan ligger mitt ute i savannen, där man kan ha turen att se några vilda djur så som zebror och gaseller i de tidliga morgontimmarna. I dessa omgivningarna lär du dig, hur livet på landet är i Kenya.
I de första veckorna kommer du få en introduktion till Kenya och lokalområdet, och du kommer möta den lokala befolkningen på utflykter och igenom gemensamma aktiviteter med kenyanska unga. Det gir dig möjligheten med egna ögon uppleva vad politi, religion och kultur betyder i Kenya. Du kommer också få undervisning i swahili och tips till hur man ska bege sig i kulturen, och även teambuildning, kenyansk matlagning och andra sociala aktiviteter kommer fylla mycket i programmets första veckor.
I loppet av de första veckorna väljer du en inriktning antingen Dokumentärfilm- eller kommunikationslinjen, och kommer därefter få intensiv undervisning i antingen filmproduktion eller skriftlig och muntlig kommunikation.
På båda linjerna börjar vi med att undersöka vilka bilder av Afrika, vi själva bär med oss. Från vart har vi fått vår kunskap om Afrika fram tills nu, och hur har skandinaviska medier påverkad vår föreställning om afrikanska ungdomar? Vi pratar även om hur vi själva kan aktivt skapa en annan bild av Afrika igenom att använda de verktyg vi har fått med oss på Dokumentärfilm-och Kommunikationslinjen.
De kenyanska deltagarna bliver en del av teamet i en vecka, där vi lär känna varandra och samarbetar i teams om att göra små film- och kommunikationsprojekt.
Efter fyra spännande veckor, packar vi våra väskor och reser iväg en vecka till Nairobi. Under resans gång försöker vi skapa vår egna bild av Kenya och Afrika, och sätter detta upp mot de förväntningar vi har haft innan vi kom. På resan har du möjlighet att använda dig av det du har lärt dig på Dokumentär film-och Kommunikationslinjen, när vi filmar, fotograferar och intervjuar kenyaner som vi möter på vår väg. Det kan vara unga konstnärer från Nairobis kreativa miljö, somaliska flyktningar eller grymma kvinnor i Mombasa. Meningen är, att du ska få skapa din egna förståelse av Kenya.
Nairobi är Kenyas huvudstad och har smeknamnet "the city in the sun". Men vi besöker även byns mörkare sida: Kibera, ett av Östafrikas största slumområden. Här får du möjlighet att möta människor som lever i fattigdom och exclusion och intervjua dem om livet i slummen. Vi besöker även organisation som arbetar för att främja LGBT-personers rättigheter, och möter homosexuella, som har modet att gå emot strömmen och kräver att bli accepterade. Vi pratar med flyktingar från inbördeskriget i Somalia, och får en inblick i hur det är att leva i ett samhälle med mera än ½ miljon flyktningar och asylansökare.
Nairobi är den enda huvudstaden i världen, som har en nationalpark med vilda dyr och fåglar precis utanför byn. Hit kan du åka ut i dina lediga dagar och se noshörningar, flodhästar, lejon och leoparder. Du kan även åka iväg på vandring-, löp- eller cykelturer i byns stora skogar Kakura och Arboretum, smaka på rätter från hela världen i byns restauranger, eller utforska stadslivet.
Efter Nairobi går turen till Mombasa vid Kenyas östkust, där kulten och klimat är annorlunda än den på fastlandet. Här möter det varma kustklimatet och det öppna havet dig, och befolkningen är en smältdeg av kristna, muslimer och hinduister med rötter i både Kenya, Asien och Mellanöstern.
Mombasa är känd för sina långa sandstränder omgiven av palmer och turkosblått hav, de historiska sevärdheterna och maträtter från det swahiliska-köket som ugali, stekta bananer och krokodilkött. Det ska vi såklart få uppleva! Men vi tar på våra kritiska brillor när vi kollar på turismen, och möter folk som försöker skapa en hållbar och Klima vänlig turism. Vi ska också möta några av Mombasas häftiga ungdomar, som är helt först, när det gäller kvinnors och LBGT personers rättigheter.
I Mombasa får du möjligheten att bo hos en lokal familj och komma helt under på kulturen och vardagslivet. Det ger dig både en inblick, hur stor skillnad levnadsstandarden är för rika och fattiga, det kommer också ge dig möjligheten att skapa en nära relation till din värdfamilj, som vill visa dig de glömda delarna av staden.
Innan vi lämnar Mombasa får du också en förlängd helg, så du har extra mycket tid att njuta av värmen och de vackra stränderna.
Efter två veckors resande har du behov av att komma tillbaka till skolan. Här arbetar vi på dokumentärfilm- och kommunikationslinjen med att redigera våra material från resan till färdiga filmer och artiklar. Målet är att komma utöver rampen och presentera vår egna bild av Kenya.
Vi använder också veckan på skolan att lära mer om, hur klimatförändringarna påverkar människor och naturen i Kenya. Vi övernatten på gräsmattorna hos nomadfolk, som upplever vattentorka och uttorkning av gräs områden, och diskuterar med dem om vad som kan göras både lokalt och globalt. Du vill också möta unga kenyanska kämpar, som kämpar mot olikhet och marginalisering
Så åker vi iväg igen, denna gången vänder vi snuten mot Tanzania. Vi ankommer till bergsbyn Arusha, där du kommer bo med en vacker utsikt mot Mount Neru och Kilimanjaro, och uppleva hur två östafrikanska grannländer också kan vara helt olika. Vet du vart ifrån ditt morgonkaffe kommer? I Tanzania kommer du få svaret. Vi åker nämligen ut på en kaffeplantage och ser hur kaffet från den hänger på kaffeplantan, till den höstas, torkas och rostas, och blir klokare på varför tanzanierna inte själva blir rika på att sälja deras kaffe.
Vi ska också ut på safari, och se vem som föst spottar elefanter, lejon, giraffer, flodhästar och antiloperna från den öppna bilden. Kom ihåg din kamera, och gläd dig till att uppleva det vilda djurlivet på nära håll.
När programmet slutar i Tanzania, har du en ledig vecka till att göra precis det du har lust till. Du kan ta bussen eller flyga till Zanzibar, där du kan ta det lugnt på de vita ständerna, dyka i de vackra korallreven eller surfa på de blå böljorna. Du kan också åka västpå och segla på Victoriasjön, eller spendera en vecka med dina vänner och se ”the big five” i Maasai Mara. Det är helt upp till dig och dina reskamrater.
Tillbaka i Kenya vill en kulturfestival över två dagar markera avslutningen på 12 händelserika och utmanande veckor. Här kommer vi fira allt vi har lärt oss, tacka de människor vi har mött på vägen, och visa fram de många spännande historier vi har hört på vår väg igenom Kenya och Tanzania. Vi visar vår dokumentärfilm, stället ut våra foton och arrangerar debatter och spoken word i samarbete med de lokala unga.
Kulturfestivalen kommer befinna sig hemma i Nanyuki, som både är folkhögskolans närmsta by, men som också på det tidpunkt blivit er hemby i Kenya. Du är själv med till att planera festivalen tillsammans med unga från byn, och vi inviterar alla vi har mött på vår resa med till festivalen – som ett sätt att säga tack för att de har öppnat deras hem och hjärtan till oss. Hemma igen i Sverige har du fått ett globalt perspektiv, en hel del nya vänner och fantastiska upplevelser, som du kommer komma ihåg resten av livet.
Efter ett par månader i Sverige får du återses med dina gruppresekamrater på hemkomsthelgen. Här utväxlar ni minnen och myser, pratar om den omvända kulturchocken och hör mer om möjligheterna för att engagera er härhemma.
Vi tar förbehåll för mindre ändringar i programmet.
På fritiden kan man upptäcka områdets otroligt vackra natur. Man kan spela fotboll, löpa, läsa böcker eller hänga med de andra på skolan. Skolan ligger nära staden Nanyuki, dit kan man åka för att äta på restaurang, shoppa eller uppleva det lokala nattlivet. På veckoslutet kan du åka på safari och se den otroliga stjärnhimlen. Dessutom kan man bestiga Mount Kenya, rida på kameler, besöka Mau-Mau-hålen... Man har även en ledig vecka, då man på egen räkning, kan göra precis det man helst vil: segla på Victoriasjön, vara på safari i en vecka, åka till Zanzibar eller bara ta det lugnt på skolan. Fritiden består av en givande gemenskap: vi håller morgonsamlingar, film- och spelkvällar, sportar tillsammans, debatterar och äter långa middagar ihop.
Efter din vistelse har du möjligheten att få dina skriverier och filmer visade för en dansk publik. Vår organisation har ett café i Köpenhamn, där vi arrangerar kulturevenemang som fotoutställningar, debattkvällar och filmvisningar. De tar gärna emot material från våra volontärer.
Undervisningen på gruppresan är byggt upp av fyra teman och två förmedlingsinriktningar. Alla följer samma undervisning i alla fyra teman, men du får samtidigt möjligheten att inrikta dig på en av våra två inriktningar: Dokumentärfilm eller kommunikation.
Du väljer mellan två inriktningar
Du undervisas i fyra teman:
Du avslutar din vistelse med ett gemensamt projekt:
>
När du börjar på din gruppresa, ska du välja en av våra två inriktningar: Dokumentärfilm och Kommunikation. Båda inriktningarna arbetar på varsitt sätt med att förmedla de intryck och reflektioner från resorna i Kenya och Tanzania, och förmedla dem till ett större publikum. Här mottar du en intensiv undervisning, som gör dig kapabel till att självständigt producera film, kommunicera både skriftligt och muntligt oavsett om du är nybörjare eller har mycket erfarenhet redan.
Själva undervisningen växlar mellan intensiva förlopp på denna gruppresa, och resorna ut i landet, där vi insamlar material vid at ta foton, filma videos och göra intervjus. Vi skapar löpande små produkter som vi visar för varandra och lokala unga, och i slutet av vistelsen producerar du en större produkt till en gemensam kulturfestival.
På linjerna får du undervisning tillsammans med unga kenyaner, som också är på denna gruppresa för att förbättra sig inom förmedling. Du lär dig att samarbete i en internationell miljö, nerbryta gränser och fördomar, och får nya kenyanska vänner. Många håller fortfarande kontakten länge efter vistelsens är slut – eller vänder tillbaka till Kenya för att besöka varandra igen.
Du behöver inget annat än en smarttelefon i handen, en laptop att redigera med och något på hjärtat. Så kan du göra video. Och du får något att berätta, när intrycken från resorna runt om i Östafrika inte annat vill än att komma ut. Du får också några att berätta detta för, når vi visar fram våra filmer på en två dagars lång kulturfestival i slutet av vistelsen.
Vi börjar med att arbeta med video i simpla format såsom dagböcker, videoblogg eller ögonvittneförmedling, där alla kan vara med. Därefter lär du dig att producera korta dokumentärfilmer igenom hela processen från idé till filmning och redigering. Undervisningen vill vara byggd så att du både kan vara med som nybörjare, och om du redan har erfarenhet med att göra film så får du också chansen att utvecklas mera.
På dokumentärfilmlinjen kan du vara med:
Vi arbetar med både skrift och tal, för att lära dig vässa argumenten för skarp förmedling. Våra kenyanska undervisare visar dig, var man hittar de mest intressanta berättelserna.
Med hjälp från kenyanska undervisare lär du dig att översätta dina intryck från dina resor och möten med inspirerande människor, och förmedla dem skarpt. I muntlig kommunikation lär du att förmedla starka budskap i olika situationer, alt från att ställa dig upp på en öl kasse och improvisera ett kort tal till att hålla ett förberett upplägg inom en mer formel ram, och kreativa förmedlingsformer så som spoken word.
Är du mer intresserad i att skriva än att prata, så kan du lära dig hur man uppbygger en artikel och vinklar den så att budskapet blir perfekt. Du lär dig att skriva till olika format, och får möjligheten för att få dina artiklar, bloggs och posts ut igenom de svenska medierna.
Du behöver inte arbeta med lika mycket med det skriftliga och den muntliga kommunikationen, men kan välja att specialisera dig inom en av dem. Alla vill dock bli presenterade för båda delarna, och alla vill bli undervisade i både källkritik och intervjutekniker. Det får du användning av, när vi för research och intervjuar människor v möter på våra resor runt om i Kenya och Tanzania, och i de veckorna vi fokuserar på kommunikation.
På kommunikationslinjen kan du vara med:
Vi arbetar med fyra teman i genom vår gruppresa: Ungdomars stämmor i samhället, klimatförändringar, flyktningar och migration, och kvinnors rättigheter och LGBT. Undervisningen är bunden upp till våra resor runt om i Kenya och Tanzania så vi till exempel kommer arbeta med flyktningar när vi är i områden med stora flyktningsläger. Resorna och undervisningen i alla fyra teman är gemensam för alla.
Hur kan det va, att barn och ungdomar i Kenya både är i flertal i befolkningen och samtidigt stå utan någon makt och inflytelse? Vi undersöker dilemmat mellan att kenyanska ungdomar på ena sidan är både resursstarka och digitalt kunniga, och på den andra sidan fattigare, mer arbetslösa och mer marginaliserade än de äldre generationerna. Men ungdomar i Kenya är inte offer. Vi möter coola ungdomar, som både skapar förändring i deras lokalsamhälle och kämpar för att förverkliga deras drömmar trots de hårda odds de står emot. Vi lär varandra att känna, och hur vi kan samarbeta.
Över hela världen har klimatförändringarna med ändrade kustlinjer, oregelmässiga vädersmönster, översvämningar och en stigande varm planet lett till en förökad fattigdom Under gruppresans gång sätter vi ansikten på talen, och försöker förstå vad miljöförstörelse betyder för den normala människans liv. Du kommer med ut och bor hos nomadfolket, lyssnar på deras historier och ser klimatförändringarna med egna ögon. Tillsammans diskuterar vi, vad man kan göra både lokalt och globalt för att förhindra, att vattenmangel, torka och kamp om gräs områdena leder till etniska konflikter.
I Kenya finns världen största flyktningsläger Dabaad, som är hem för mer än 330 000 människor, och totalt sett rymmer Kenya mer än ½ miljon flyktningar och internt fördrivna personer. Det ger intryck, när vi besöker flyktningarna, pratar med experterna på området, och ser på saken både från flyktningarnas och det kenyanska samhällets sida. Det kommer ge dig ett globalt perspektiv på frågan om flyktningar och migration och tillsammans reflekterar vi över vad intrycken från Kenya gör vid vår syn på den svenska flyktningsdebatten.
Er homosexualitet något man föds med, eller något man blir eller själv väljer? Är sexualitet och genus överhuvudtaget något som samhället ska blanda sig i? Är jämställdhet en människlig rätt som bör respekteras globalt, eller ett västerländskt värde som blir påtryckt det kenyanska samhället?
Det är frågor som du får möjlighet att diskutera med ungdomar på det lokala ungdomshuset i Nanyuki och unga LGBT-personer i Nairobis och Mombasas gator. Du blir presenterad för en annorlunda syn på både genus och sexualitet, och blir utmanad i en atmosfär av ömsesidig respekt.
I Kenya är homosexualitet fortfarande straffbart, transpersoner betraktas som skadliga för stora delar av samhället och många kvinnor utsätts för partnervåld. Det är dock också tecken på förändring: I Nairobi hittar du ett blomstrande LGBT-miljö, vart vi möter kämpar, som strider för att Kenya ska bli det nästa land i Afrika som legaliserar homosexualitet. Vi pratar med starka kvinnor, som hjälper andra kvinnor till att få politisk makt och till att ha rätten till att bestämma över deras egna kroppar.
Folkhögskolevistelsen avslutas med en kulturfestival över två dagar, som vi gör i samarbete med lokala ungdomar. Här visar vi vår avslutsprodukt: Det kan var alt från en kort dokumentärfilm, ett video-kollage eller en fotoutställning. Om du är på kommunikationslinje, är festivalen stället där du får pröva dina nya kunskaper med att arrangera en paneldebatt, hålla ett upplägg eller uppträda med spoken word.
Du kan också slänga dig ut i att arrangera festivalen och lära dig att organisera ett event från ide till slutförande. Vi öppnar upp och samarbetar med lokala ungdomar, som bidrar med musik, debatt eller andra kulturella inslag, och firar avslutningen på folkhögskolevistelsen med alla dem vi har lärt känna på vår väg.
Att vara på denna gruppresa handlar om att utvidga sin horisont, och bli klokare på sig själv och världen tillsammans med andra. Lärandet är inte något som bara kommer föregå på gruppresans skola vid Mount Kenya, men i stor utsträckning på våra många resor runt om i Kenya och Tanzania. Vi tar världen in i klassrummet, och undervisningen ut i världen, och lägger stor fokus på det direkta kulturmötet med kenyanska ungdomar och inspirerande kämpar. Vi använder oss av vår nyfikenhet som vår drivkraft, och ger oss själva chansen att bli överraskade och utmanade av att världen inte alltid är så som vi har förväntat oss den. Vi försöker komma in bakom fasaden, och skapa vår egna bild av Kenya. Du får mer än nog att berätta om, och på dokumentärfilmlinjen- och kommunikationslinjen arbetar vi mål rättat med att förmedla alla de inspirerande, överraskande, vackra eller viktiga budskapen från våra resor till folks hem i Sverige.
Undervisningen föregår på engelska. Du behöver inte prata det flytande, men det är viktigt att du förstår engelska utan allt för många problem, och har lusten till att arbeta med förmedling på engelska.
Vi tar förbehåll för mindre ändringar i undervisningens innehåll, och för upprättelsen av linjerna vid för få förhandsbokningar.
Antony Otieno är fast undervisare igenom hela gruppresan, och har undervisat på den långa gruppresan de senaste fyra åren. Antony kommer från den västliga delen av Kenya, men bor på gruppresans skola under kursensgång Han är intresserad i att se hur vi skapar sociala förändringar tillsammans, och har tidigare både arbetat med undervisning och kommunikation. Antony är också helt galen med litteratur och älskar själv att skriva och hålla tal.
När du beställer din vistelse, kan du välja om vi skall boka dina flyg och din försäkring (se fördelarna längre ner). Du skall anmäla dig senast 10 veckor före avresa. Ju tidigare du anmäler dig, desto större är chancen för att du får den typ av arbete du helst vill ha. Dessutom är flygbiljetterna alltid billigare ju tidigare man köper med. Du betalar 5.000 kronor då du anmäler dig. Vi skickar en faktura för resten av beloppet ca. 6 veckor innan avresa.
Resan:
Praktiska ting:
Efter resan:
Priset på vistelsen utan flyg inkluderar det samma som ovanstående med undantag av flyg och avbeställningsskydd och avhämtning sker på en avtalad plats istället för på flygplatsen.
Om du väljer att själv köpa din flygbiljett och försäkring är det viktigt att du först köper flygbiljetten när du har fått din vistelse bekräftad av Global Contact. Du får samtidigt utförliga instruktioner om var och när du ska ankomma. Varje destination har en fast mötesplats, ofta i landets huvudstad, där du kommer att bli mottagen av vår lokala personal. Tänk på att det är ditt eget ansvar att du bokar flygbiljetten i tid samt att du köper en täckande reseförsäkring.
Ring till oss på +45 773 100 22 Skriv till oss på globalcontact@ms.dk
Global Contact
Kontakta oss
Telefon: +45 77 310 022 Email: globalcontact@ms.dk Nödtelefon: (+45) 2989 7731
Privatlivspolitik
Hitta din resa
Volontärarbete utomlands Gruppresor utomlands Work Camps Praktik
Få mer information
Om Global Contact Nyheter och artiklar Kontakta oss Se videos