Gruppresa: I en flyktings fotspår

Vi lever i en tid där Europa stänger gränserna omkring sig. Där byggs statik och murar, människor på flykt internerade och repatrieras, och flera regeringar går till kanten av mänskliga rättighetskonventionerna på jakt efter väljare. I Global Contact tycker vi det är skrämmande, att detta är Europas reaktion på den så kallade ´flyktingkris´. Samtidigt ser vi hur det alt för ofta prata om dem och allt för lite pratat med de människor med flyktingbakgrund. Därför har vi beslutat oss för att arrangera en resa som följer i flyktingarnas fotspår. Vi bestämde oss för att resa längs den väg som många flyktingar har tagit från Europas yttre gränser igenom Balkan till Tyskland, Danmark och Sverige.

Många av oss vet inte vad det vill säga att vara på flykt. Men kanske ändrar vårt perspektiv sig lite, när vi ser med egna ögon de villkor som en flykting står under när hens resa från syd till nord? Mycket kan man läsa sig till, men vi tror att vi lär oss mest igenom mötet med människor.

På resan försöker vi lyssna och skapa plats för samtal och gemenskap. Vi lyssnar på människor som är på flykt eller har varit det, och försöker att lära varandra bättre att känna på tvärs av olikheterna. Vi tror på samtalen oss imellan är första steget att bryta ner skillnad och skapa förändring. Åk med!

.

Gruppresan varar i 3 veckor
3 veckor
Avresa 8. juli

Vistelsen pris
Pris 12.800 kr
(exkl. tågbiljett)

Resplanen - Från Danmark till Grekland
Från Danmark
till Grekland

Ålder på resenärerna är från 18 till 30 år
För åldern
18-29 år

En gruppresa i konstant rörelse

Vi reser med tåg, buss och färger ner igenom Europa. Alla i gruppen reser på en interrail-biljett, så förberedd dig på en tågresa med avslappnad stämning. Där kommer finnas mycket tid till att lära de andra bättra att känna över ett kortspel i kupén, och ger dig möjlighet att uppleva landskapet som förändrar sig utanför fönstret. På vägen tar vi också långa sträckor där vi sover i en sovkupé.

Resplanen för gruppresan igenom Europa till Grekland

Vi stannar längs vägen - och blir klokare

På resan stannar vi vid viktiga platser och lär oss mer om människor med flyktingbakgrunds villkor, den politiska ramen och hur mottagningen av dessa människor har hanterats. Vi lyssnar på flyktingarnas egna historier och ser Europa igenom deras ögon. Du får unik kunskap om migration- och asylpolitik i Europa, och upplever hur debatten har utvecklas i länder med väldigt olika politiska klimat. Vi försöker också bli inspirerade att agera tillsammans på nya sätt. Och du kommer få något ur resan, oavsett om du vet mycket eller ingenting i förväg. Vi tror på att de människor vi möter på vägen är dem vi lär oss mest av. 

Highlights från programmet

Gruppresan börjar i Köpenhamn

 • Gruppresan börjar i KöpenhamnResan börjar med en tre dagars skola på Action Aid Danmark i Köpenhamn, där vi gör ice-breakers och lär känna varandra. 
 • Här blir vi också väl förberedda på resan av experter som delar med sig av deras kunskaper inom internationallag och mänskliga rättigheter, flyktingkrisens historia, och traumahantering efter att ha varit på flykt.
 • Vi träffar också en person med flyktingbakgrund som själv har tagit den långa resa från hemlandet till Grekland igenom Europa och hela vägen till Danmark. Detta kommer ge perspektiv på vår kommande resa – och ge dig stor möjlighet att ställa alla de frågor du skulle kunna ha.
 • Vi besöker ett center för asylansökare i Danmark och lär mer om arbetet med flyktingar och asylansökare i Danmark.
 • Därefter tar vi tåget till Berlin.

Hur länge är vi i Köpenhamn 3 dagar  Inkvartering Vi bor på Mellemfolkeligt Samvirkes hostell
 Hostellet har sin egna cafe där du kan spendera din fritid, och lära känna gruppen bättre 

Berlin: Hopp, gemenskap och kreativitet 

 • Nästa stopp är BerlinTyskland är en av de europeiska länderna som har tagit emot många flyktingar, och där debatten just nu rasar. Vi möter båda sidorna. Både dem som vill stänga gränsen och dem som vill öppna upp.
 • Igenom Berlins gator lyssnar vi på berättelser om bakgrunden för flykten och vägen till Tyskland, samtidigt med att vi ser Berlin igenom ögonen på en flykting.
 • Berlin är alltid en steg framför, och utstrålar gemenskap och kreativitet. Vi blir inspirerade av enbart en av många projekt som använder gemenskapen och kreativiteten till att ta emot flyktingar och förbättra deras situation: Folk som delar deras lägenheter med flyktingar, cykelverkstäder som ger nyanlända medvind, eller professionella som skapar jobb till migranterna. Vi deltar också själva, och delar mat-traditioner och historier med varandra, när vi gör mat till folkköket tillsammans med flyktingar och aktivister i Berlin.

Hvor længe er vi i København 4 dagar  Indlogering Vi bor på backpacker-hostell i Berlin
Fridage Innan vi tar på oss våra ryggsäckar igen och reser vidare, så har du en ledig dag i Berlin

Gränsen mellan Ungern och Serbien

 • Gränsen mellan Ungern och SerbienGränsen mellan Ungern och Serbien bevakas av en 4 meter hög vägg som är mer än 500 km lång. Den byggdes av de ungerska myndigheterna för att stoppa flyktingtillströmningarna. Men där är fortfarande många flyktingar, som nu i stället sitter i läger precis innan gränsen. Där sitter de intill de riskerar livet och försöker kryssa den starkt bevakade gränsen.
  Vi får kunskap om Ungerns och EU:s flyktingpolitik från ett av EU:s yttre gränser och försöker undersöka om det överhuvudtaget är möjligt att stänga en sådan väg.
 • Härifrån åker vi med nattåg ner igenom Serbien och Makedonien.  

Hvor længe er vi i København 3 dagar  Indlogering Inkvartering är ännu inte bestämt
 Vi använder tågresan till att ta det lugnt och ladda upp till nästa stop på gruppresan

Volontärarbete i Thessaloniki

 • <Vi gör volontärarbete i ThessalonikiVad kan man som individ göra, om man vill skapa bättre villkor för flyktingar i Europa? Vi besöker ett flyktingscenter, där volontärer har tagit saken i egen händer, och hjälper till med bl.a. utdelning av kläder. Vi ger en hand med, och får en förståelse för hur man kan arbeta som volontär eller professionellt med flyktingar.

Hvor længe er vi i København 2 dagar  Indlogering Vi bor i lägenheter som vi delar tillsammans
 På kvällarna är det helt upplagt att njuta av det grekiska köket och stadslivet tillsammans 

Aten: Ensamkommande flyktingbarn och den ekonomiska krisen

 • <Aten:ensamkommande flyktingsbarnI Aten försöker vi prata med myndigheterna, när vi uppsöker EU:s gränsvakter Frontex eller andra europeiska eller grekiska myndigheter.
 • Vi besöker ett flyktingscenter för ensamkommande flyktingbarn och ett community center for greker som har varit hårt påverkade av den ekonomiska krisen. Vi pratar om vad som ska till för att skapa mindre skillnad och undgå rasism mellan socialt utsatta och flyktingar.

Hvor længe er vi i København 2 dagar  Indlogering Vi bor på hostell i Atens centrum
Ledig dag Vi har en hel ledig dag i Aten där du kan uppleva Akropolis 

Lesbos: Europas yttre gränser

 • Vi ankommer till Lesbos med färjan
 • Här besöker vi flyktinglägret Moria där flyktingar som har ankommit till Lesbos kust blir inkvarterade, och pratar med de personer som har tagit emot nyanlända flyktingar.
 • Gruppresan avslutas med ditt egna projekt, som du utför eller presenterar för resten av gruppen innan vi har en avskedsmiddag och säger hejdå till varandra.

Hvor længe er vi i København 4 dagar  Indlogering Vi bor i lägenhet eller guest house  
 Du har tid till att utforska ön efter dagens program

OBS: Det skal tas i förbehåll att mindre ändringar kan förekomma.

När resan är slut så är vi på Lesbos. Om du vill snabbt hem igen, så kan vi hjälpa dig med en flygbiljett till Sverige. Om du har mer tid, så kan du använda vår interrail biljett och ta tåget tillbaka upp igenom Europa till Sverige.

Skulle du ha ännu mer tid, så använd din nya kunskap till att arbeta som volontär, och hjälpa de nyanlända flyktingarna i Grekland. Läs mer om volontärarbete här och kontakta oss innan avresa.

Din undervisare på resan

Ditte NoerDitte Bloch Noer är den primära undervisaren och expert på flyktingsområdet på denna gruppresa.

"Jag har gjort flyktingsrelaterat jobb I flera år, både som volontär och professionellt, och jag ser väldigt mycket framemot att använda all min erfarenhet till att ge er en lärorik och insiktsfull resa. Jag har bland annat jobbat inne I flyktingslägren på Lesbos, som vi kommer besöka i slutet av vår resa, och arbetet här gjorde stort intryck på mig.
Därutöver har jag bott och jobbat många år i Mellanöstern och Östafrika, och har igenom de senaste 10 åren varit engagerat i att undervisa och organisera unga både i och utanför Danmark."
 

Fritiden

Programmet är fyllt med lärorika besök, men vi kommer behöva pauser längs vägen. Därför har vi lagt fritid och lediga dagar in i programmer där du får tid till att utforska städerna vi besöker på egen hand. Upplev de historiska momenten i Berlin eller häng på en av stadens många musik ställen, ät kvällsmat på en lokal restaurang, och ta en promenad igenom de små, antika gatorna I Aten, innan vi åker till Lesbos.

Gemenskap och din personliga resa

Undervisningen kombineras med ett globalt perspektiv, där vi också fokuserar på gemenskap och engagemang. Du vill uppleva att du kommer lära dig väldigt mycket igenom att se sakerna med egna ögon, och hur möten med andra människor kommer sätta spår i dig. Vi tror på att det direkta mötet gör oss både klokare på oss själva men också världen omkring oss. Därför lägger vi stort fokus på att skapa en stark gemenskap mellan dig och dina reskamrater, så vi tillsammans kan lära och utveckla oss utanför de vana ramarna. Vi bor, sover, äter, reser och delar alla upplevelser tillsammans.

Pris och bokning tilmelding 

Ankomst
Längd
Intro
Kommentarer
Vistelse*
Flyg**
7. jul 2021
3 veckor
12. jun
12800
3400,-
*Prisen på gruppresan är exkl. transport/försäkring. Läs mer om tågbiljetten nedan. 
**Flygbiljetten kan köpas till om du önskar returresa (enkelbiljett) från Mytilene till Köpenhamn när vistelsen är slut Transport till flygplatsen är inte inkluderad.

Vad är inkluderat I prisen?

 Priset på denna gruppresa inkluderar

 • 3 veckors gruppresa från Danmark till Grekland (inkl. Frukost och logi)
 • Gemensam förberedelseeftermiddag i Köpenhamn 
 • Alla kurser, utflykter och projektbesök i programmet
 • Plats reservation på tåg och färja samt lokal transport
 • Reseledare med på hela resan
 • Tillgång till 24 timmars nödtelefon
 • Administrationsavgift till Global Contact
 • 8 % av vistelsens pris går till vårt arbete med personer med flyktningsbakgrund i Danmark 

Vad som inte är inkluderat Priset inkluderar inte

 • Lunch och kvällsmat under resan
 • Interrail biljett (Global Pass med giltighet i 1 månad och minst 7 resdagar)
 • Transport till/från förberedelsedagen i Köpenhamn
 • Avbeställning- och reseförsäkring kan köpas till när du beställer din vistelse

Viktig information om transporten och tågbiljett

Resan föregår primärt med tåg, och det är ett krav för att delta att du själv köper en interrail-biljett. Det ska vara ett Global Pass med giltighet i 1 månad och minst 7 resdagar. Du kan se priserna för Global Pass här och läsa mer om interrail här. Det är viktigt att du först köper din biljett när du har fått bekräftat din vistelse av Global Contact. Du vill samtidigt motta detaljerade instruktioner om när biljetten ska gälla och hur länge. Det samma gäller om du själv ska stå för en eventuell flygbiljett till hemresan och reseförsäkring. Om ihåg att det är ditt egna ansvar att köpa interrail biljetten, samt ha en täckande reseförsäkring och en eventuell flygbiljett hem. 

Interrail och platsreservation

Vi ser till att ha platsreservationerna klara på utresan i de tåg, där det krävs reservation. Avgift till dessa på resan (dock inte hemresan) är inkluderade i priset på vistelsen. Du ska själv se till att reservera plats på tåg och färga till din hemresa i god tid, eller eventuellt köpa en flygbiljett. 

Hur vill du resa hem?

Resan slutar på Lesbos. Härefter kan du själv välja, om du vill fortsätta din resa eller åka direkt hem. Om du väljer vistelse med flyg, så får du en enkelbiljett från Mytilene till Köpenhamn (eller en annan destination) på hemresedagen. Du kan också använda din interrail biljett, och ta tåget hem. Du ska räkna med minst 3 dygn, och gärna mera till hemresan om du tar tåget. Var uppmärksam på att köpa den typ av interrail biljett, som passar till din hemresa, så du har tillräckligt med resdagar på ditt Global Pass, om du tar tåget hem.

Bokningsfrist

Du ska boka dig på denna vistelse senast 24. April 2019, om du vill vara säker på att sitta/sova tillsammans med de andra från gruppen på tåget och färjan. Bokar du dig på senare än d. 24 april 2019, så kan där förekomma extra avgifter förbindelse med reservation av plats på tåg och färja.

Global Contact, vem är vi?

Global Contact är en del av ActionAid Danmark. Vi är en non-profit och arrangerar gruppresor som en del av vårt politiska arbete där vårt syfte är att skapa fler kulturmöten för at minska olikheterna. Vi är djupt involverade i solidaritetsarbete med personer med flyktingbakgrund och asylansökare i Danmark, både igenom att styrka deras möjligheter i livet när de bor på ett asylcenter, men också igenom politiska kampanjer för deras rättigheter och emot den danska regeringens inskränkningar av asylpolitiken. Det kan du också vara en del av när du kommer hem från resan – och du kan använda din nya kunskap till att agera tillsammans med andra.

Kontakta oss


Telefon: +45 77 310 022
Email: globalcontact@ms.dk 
Nödtelefon: (+45) 2989 7731

Privatlivspolitik

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.