En typisk dag för en volontär i Bolivia

Lasse Momme Jessen har rest med oss som volontär till Bolivia i 3 månader. Han har skickat oss en beskrivning på en typisk dag kan se ut för en volontär. Läs med här.

Lasse beskriver en vanlig arbetsdag som volontär i Bolivia

Lasse Momme Jessen har rest med oss som volontär till Bolivia i 3 månader. Han har skickat oss en beskrivning på en typisk dag kan se ut som volontär: 

Jag vaknar och öppnar ögonen till ännu en boliviansk dag i ett vackert landskap. God morgon!

Jag går upp ur sängen, och går till frukostbordet, där min fantastiska värdsmor och syster sitter. Heidi, som också bor här, kommer in lite senare. Vi äter frukost ihop. Den består oftast av nybakat bröd med smör, sylt och ost, och då och då har mor Sonia också en liten överraskning. I dag var den en hemmagjord banansmoothie.

Lasses värdfamilj i Bolivia

Kl. 08.00 tar jag bussen, och på vägen dit kommer jag forbi ett litet café där jag snabbt köper en Salteña och en god americano.

Kl. 10.15 möter jag upp på organisationen, och går mitt ”Buenos Dias-varv”. Mina dagar är väldigt olika, då jag både står för ett sportprojekt på barnhemmet Casa de Los Niños från tisdag till torsdag, hjälper till med administrativt arbete, och måndag och fredag arbetar jag på ett fritidscenter i Mercado Campesino för utsatta barn och unga.

Lasse arbetar på olika projekt

I dag är det måndag, och det betyder att jag ska till fritidscenter, Mercado Campesino. Vi håller först ett möte kl. 11 där vi planer hur vi får en bättre strukturerad arbetsdag, och får oss ett snack omkring vad vi ska vara speciellt uppmärksamma på denna veckan. Efter möter går jag till datorn där jag just nu är undervägs med att översätta en broschyr från engelska till danska. Det tar inte så lång tid innan en liten klocka ringer, och en röst man aldrig är i osäker på vart den kommer ifrån, är kökschefen Soledads: ”Todo el mundito a comeeeerrrr!” Och så kommer alla volontärerna till lunchbordet.

Efter lunch omkring kl. 15 är det dags at åka iväg på en av projektet. Jag hoppas på lastbilen, och susar därefter av med ett plasttak över huvudet. Solstrålarna är varma, och de strålar från bergen så att de upplyser byn så vackert.

Barnen ser oss alltid när vi kör in på den ojämna grusvägen, ler och vinkar, och hoppas och dansar. De möter oss uppe vid det lilla fritidscentret som vi använder till olika aktiviteter. Idag har Pablo och jag planerat utomhus aktiviteter på sportsplatsen, och barnen är helt galna med att få lov till att gå helt bananas. De njuter av att få ”vueltitas”, små sving i mina armar, och de ler, och den glädje som kommer ifrån det, är så livsbekräftande.

Lasse är bland annat volontär på ett fritidscenter

Kl. 16.45 får de snacks och borstar tänderna, och kl. 17.00 kommer vår trofasta lastbil igen. Vi hoppas på, och idag kommer barnen med, och det är alltid en kamp om att få den bästa platsen helt främst. Lite längre ner längs vägen släpper vi av dem, och åker därefter vidare in i den kaotiska trafiken.

Ankommer tillbaka till organisationen skulle man ju tro att min trafikupplevelse för dagen är slut, men vägen hem går via en 1,70 meter hög buss, som ger sina komplikationer, när man är som jag 2 meter hög, och den som oftast fyllts helt upp omkring kl. 18.00. Ändå njuter jag mycket mer av att åka med buss här än hemma i Danmark. Det är alltid glatt humör, och så stoppar den där man gärna vill av.

Hemma igen hos familjen kan jag lukta maten som står klar, gjord av mormor Mamita. Idag kan jag lukta Pique – min favoriträtt. Jag går upp för trapporna till takterrassen med utsikt över solnedgången och de vackra bergen, väl sammansatt av en kall öl, och där sitter jag och väntar på familjen tillsammans med Heidi. Lite senare, så kommer den bästa stunden på dagen, når vi med ljudet av bolivianska toner, allihopa sätter oss runt middagsbordet, pratar, äter och myser. Gärna tills det är dags att gå och lägga sig.

God nat.

Udflugt i weekenderne

Läs också:

28. mar 2018
Sarah lindvig har fått en helt speciell relation till sin kenyanska värdfamilj, och hon ska snart besöka dem igen för femte gången. Volontärvistelsen har lärt henne mycket, och hon kan inte vara borta från sin kenyanska mor, som hon har konstant kontakt m
23. maj 2016
Läs här om ett projekt Liv och Pernille hittade på när de arbetade på en grundskola i Tanzania. Kanske kan detta ge dig några idéer redan innan din resa!
1. okt 2016
Huuur väljer man mellan 21 spännande länder? De mest populära vistelserna för 2017 fylls i snabb takt – vi har samlat en top-5 lista åt er för att hjälpa med beslutsångesten.

Kontakta oss


Telefon: +45 77 310 022
Email: globalcontact@ms.dk 
Nödtelefon: (+45) 2989 7731

Privatlivspolitik

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.